Bezglutenowy deser z komosy ryżowej na mleku kokosowym

Zdrowy, bezglutenowy oraz bezcukrowy deser. Bardzo prosty w przygotowaniu. Wykonany na bazie mleka kokosowego. Ważne, aby mleko kokosowe było rzadkie, zbliżone konsystencją do zwykłego mleka. Komosa ryżowa (quinoa) świetnie nadaje się do jego wykonania. Quinoa ma niski indeks glikemiczny (35) oraz nie zawiera glutenu. Taki deser może być również propozycją słodkiego śniadania lub kolacji.

Składniki:

  • 150 ml mleka kokosowego (rzadkiego)
  • 75 ml komosy ryżowej
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżka kremu czekoladowo-orzechowego lub ok. 2 kostek czekolady gorzkiej bez cukru
  • mała garstka owoców niskoglikemicznych kwaśnych ( czerwona porzeczka, maliny, czarna porzeczka)
  • bardzo mała szczypta soli

Wykonanie:

Komosę ryżową przepłukać wodą. Wsypać do rondelka i zalać mlekiem kokosowym. Dodać minimalną ilość soli (dla podbicia smaku) oraz ksylitol. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem ok.10-15 minut (do momentu, aż komosa będzie miękka) co jakiś czas mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia. W przypadku, gdy bardzo zgęstnieje można dolać nieco mleka kokosowego. Połowę komosy umieścić w pucharku. Do drugiej połowy dodać łyżkę kremu orzechowo-czekoladowego lub 2 kostki czekolady bez cukru. Połączyć składniki ciągle mieszając. Przełożyć do pucharka. Posypać owocami.

SMACZNEGO