Trochę inne bo zielone. Polecam szczególnie do podania dzieciom. Mówi się, że je się oczami. Pod przykrywką bajkowych – “shrekowych” naleśników można namówić do zjedzenia np. roszponki. Jest to ważne szczególnie dla osób dbających o swoją prawidłową wagę, odchudzających się oraz dzieci z nadwagą. Roszponka ma niski indeks glikemiczny. Naleśniki przygotowałam z tego przepisu.
Naleśniki można podawać z różnym farszem. Tak, jak lubimy, jednak zdecydowanie w tej wersji na wytrawnie.
Do przygotowania farszu użyłam sera miękkiego mozzarella kupionego w zalewie.
Składniki na farsz:
- mała cukinia
- ząbek czosnku
- sól kamienna
- mielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- po plasterku mozzarelli na jeden naleśnik
Wykonanie farszu:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek usmażyć, a następnie poddusić cukinię. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Na usmażone wcześniej naleśniki nałożyć usmażoną cukinię. Położyć poszarpane małe kawałki mozzarelli. Zawinąć w rulon. Podsmażyć na patelni do roztopienia się sera. Podawać na ciepło.
SMACZNEGO