Bezglutenowe roszponkowe naleśniki z cukinią i mozzarellą

 

Trochę inne bo zielone. Polecam szczególnie do podania dzieciom. Mówi się, że je się oczami. Pod przykrywką bajkowych – “shrekowych” naleśników można namówić do zjedzenia np. roszponki. Jest to ważne szczególnie dla osób dbających o swoją prawidłową wagę, odchudzających się oraz dzieci z nadwagą. Roszponka ma niski indeks glikemiczny.  Naleśniki przygotowałam z tego przepisu.

Naleśniki można podawać z różnym farszem. Tak, jak lubimy, jednak zdecydowanie w tej wersji na wytrawnie.

Do przygotowania farszu użyłam sera miękkiego mozzarella kupionego w zalewie.

 

Składniki na farsz:

  • mała cukinia
  • ząbek czosnku
  • sól kamienna
  • mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • po plasterku mozzarelli na jeden naleśnik

Wykonanie farszu:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek usmażyć, a następnie poddusić cukinię. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Na usmażone wcześniej naleśniki nałożyć usmażoną cukinię. Położyć poszarpane małe kawałki mozzarelli. Zawinąć w rulon. Podsmażyć na patelni do roztopienia się sera. Podawać na ciepło.

SMACZNEGO