Bezglutenowe placuszki z ryżu brązowego z sosem czosnkowym

 

Zostało mi trochę ryżu brązowego z dnia poprzedniego i aby go wykorzystać zrobiłam placuszki. Wykonanie ich jest bardzo proste. Podobnie sos czosnkowy, który podałam do ich namaczania. Szybko i smacznie.

Sos czosnkowy przygotowałam używając do tego domowego majonezu oraz domowego gęstego jogurtu.

Składniki na placki:

  • ok.140 gramów ugotowanego zimnego brązowego ryżu (około 2 garści)
  • 1 jajko
  • sól kamienna
  • olej do smażenia (rodzaj według uznania – użyłam oleju roślinnego)

 

Składniki na sos czosnkowy:

 

Wykonanie placuszków:

Do ugotowanego ryżu wbić całe jajko. Posolić. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu małe placuszki (robiłam je z ilości jednej łyżki obiadowej). Smażyć z dwóch stron. Podawać ciepłe, po odsączeniu na ręczniku papierowym

 

Wykonanie sosu czosnkowego:

Do miseczki włożyć domowy jogurt i domowy majonez. Wcisnąć czosnek, posolić i dodać mielonego pieprzu. Wymieszać.

 

SMACZNEGO