Zostało mi trochę ryżu brązowego z dnia poprzedniego i aby go wykorzystać zrobiłam placuszki. Wykonanie ich jest bardzo proste. Podobnie sos czosnkowy, który podałam do ich namaczania. Szybko i smacznie.
Sos czosnkowy przygotowałam używając do tego domowego majonezu oraz domowego gęstego jogurtu.
Składniki na placki:
- ok.140 gramów ugotowanego zimnego brązowego ryżu (około 2 garści)
- 1 jajko
- sól kamienna
- olej do smażenia (rodzaj według uznania – użyłam oleju roślinnego)
Składniki na sos czosnkowy:
- 3 łyżki domowego gęstego jogurtu
- 1 pełna łyżka domowego majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie placuszków:
Do ugotowanego ryżu wbić całe jajko. Posolić. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu małe placuszki (robiłam je z ilości jednej łyżki obiadowej). Smażyć z dwóch stron. Podawać ciepłe, po odsączeniu na ręczniku papierowym
Wykonanie sosu czosnkowego:
Do miseczki włożyć domowy jogurt i domowy majonez. Wcisnąć czosnek, posolić i dodać mielonego pieprzu. Wymieszać.
SMACZNEGO