Bezglutenowe placki ziemniaczane z mielonym złotym lnem i mąką gryczaną

 

Najczęściej do przygotowania placków dodaje się niewielką ilość mąki pszennej. W wersji bezglutenowej zamiast mąki, która zawiera gluten będący również składnikiem wiążącym zastosowałam mielony złoty len. Dodatkowo dla wzmocnienia smaku wsypałam łyżeczkę nieaktywnych płatków drożdżowych. O ich właściwościach i działaniu można przeczytać w tym przepisie.
Placki podałam z gęstym domowym jogurtem i drobno pokrojonym świeżym koperkiem.

Składniki:

  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 2 sporej wielkiej cebule
  • 1 płaska łyżeczka soli kamiennej
  • 1/2 łyżeczka średniej grubości mielonego pieprzu
  • 1 pełna łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 pełna łyżka mąki gryczanej
  • 1 pełna łyżka mielonego złotego lnu
  • 1 jajko
  • olej do smażenia (rodzaj według własnego wyboru – moje placki smażyłam na oleju rzepakowym)

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obrać i umyć. Zetrzeć na tarce z małymi dziurkami. Wbić jajko. Dodać sól, pieprz, nieaktywne płatki drożdżowe, mąkę gryczaną i mielony len. Składniki wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na patelni małe placki (smażę używając łyżki do zupy w ilości ciasta z jednej łyżki) z dwóch stron. Najlepiej smakują podane na ciepło, wtedy są lekko chrupiące.

 

SMACZNEGO