Najczęściej do przygotowania placków dodaje się niewielką ilość mąki pszennej. W wersji bezglutenowej zamiast mąki, która zawiera gluten będący również składnikiem wiążącym zastosowałam mielony złoty len. Dodatkowo dla wzmocnienia smaku wsypałam łyżeczkę nieaktywnych płatków drożdżowych. O ich właściwościach i działaniu można przeczytać w tym przepisie.
Placki podałam z gęstym domowym jogurtem i drobno pokrojonym świeżym koperkiem.
Składniki:
- 4-5 średnich ziemniaków
- 2 sporej wielkiej cebule
- 1 płaska łyżeczka soli kamiennej
- 1/2 łyżeczka średniej grubości mielonego pieprzu
- 1 pełna łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1 pełna łyżka mąki gryczanej
- 1 pełna łyżka mielonego złotego lnu
- 1 jajko
- olej do smażenia (rodzaj według własnego wyboru – moje placki smażyłam na oleju rzepakowym)
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obrać i umyć. Zetrzeć na tarce z małymi dziurkami. Wbić jajko. Dodać sól, pieprz, nieaktywne płatki drożdżowe, mąkę gryczaną i mielony len. Składniki wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na patelni małe placki (smażę używając łyżki do zupy w ilości ciasta z jednej łyżki) z dwóch stron. Najlepiej smakują podane na ciepło, wtedy są lekko chrupiące.
SMACZNEGO