Bardzo smaczne i proste w przyrządzeniu placki. Dzięki zastosowaniu mąki gryczanej danie jest bezglutenowe. W przypadku użycia dużych cukinii najlepiej wydrążyć miąższ, małe ścieramy całe. Wszyscy w rodzinie zajadamy się tymi placuszkami.
Składniki:
700 gramów cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu miąższu w przypadku dużych cukinii)
1 średniej wielkości biała cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1,5 łyżeczki soli
1 duża łyżka mąki gryczanej
garść pokrojonej natki pietruszki
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
olej do smażenia (według uznania)
Wykonanie:
Cukinię umyć, obrać i wydrążyć miąższ w przypadku użycia dużych warzyw. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach cukinię i białą cebulę, posolić. Dokładnie wymieszać i odcisnąć sok przez czystą ściereczkę . Dodać całe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki oraz mąkę gryczaną. Dodać mielony pieprz. Wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką niewielkie porcje aby łatwo można było je przewracać (nakładałam porcje z 1 łyżki). Smażyć z obu stron. Najlepiej starać się aby placki miały jak najmniej postrzępionych brzegów, gdyż to własnie one najszybciej się przypalają. Po zdjęciu z patelni dobrze odkładać je na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Smakują wyśmienicie z kleksem z niskoprocentowej śmietany, jogurtu lub np.tzatzikami.
SMACZNEGO