Proste w wykonaniu, smaczne w konsumpcji. Placki podałam z odrobiną domowego jogurtu naturalnego. W wersji beznabiałowej można go zastąpić jogurtem roślinnym, bądź zupełnie pominąć. Dla wzmocnienia smaku dodałam niewielką ilość nieaktywnych płatków drożdżowych. Jest to zdrowy dodatek do żywności, a więcej na ich temat można przeczytać w tym przepisie.
Składniki:
- 250 gramów cukinii
- 240 gramów ugotowanego na miękko zielonego groszku (bądź opcjonalnie groszku konserwowanego)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli kamiennej drobno zmielonej
- 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala do warzyw
- szczypta drobno mielonego czarnego pieprzu
- 1 pełna łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (można pominąć)
- 1 płaska łyżka mąki owsianej
- olej do smażenia (rodzaj według własnego uznania)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą, wymieszać i odstawić na kilka minut. Groszek zielony ugotować w wodzie na miękko i odcedzić. Groszek konserwowy wystarczy tylko dokładnie odcedzić. Zblendować na gładką masę razem z żółtkiem. Białko ubić na sztywno. Dodać do groszku (na razie nie mieszać). Dosypać pieprzu, przyprawy garam masala, proszek do pieczenia, płatki drożdżowe i mąkę owsianą. Cukinię odcisnąć w dłoniach z soku i dodać do groszku. Teraz delikatnie wszystko połączyć. Na gorącym oleju smażyć z dwóch stron małe placki, ostrożnie przewracając na drugą stronę. Podawać ciepłe z dodatkami według własnego uznania.
SMACZNEGO