Bezglutenowe placki z cukinii i twarogu

 

Placuszki są bardzo delikatne. Najlepiej smażyć małymi porcjami i na dobrej małej patelni z powłoką, gdyż trudno je przewrócić na drugą stronę. W smaku są pyszne i na pewno wrócę do nich nie raz. Placuszki podałam z drobno pokrojonym świeżym ogórkiem wymieszanym z krojonym koperkiem, odrobiną soli,pieprzu , soku z cytryny i ksylitolu. Dodatki mogą być różne, a najlepiej takie jakie lubimy najbardziej.

Porada: placki smażę nakładając ciasto w ilości 1 łyżki do zupy, gdyż łatwiej przewracać je na drugą stronę gdy są małej wielkości. Jeśli nadal będą się “rozpadać” można zwiększyć ilość mąki.

Składniki:

  • ok 250 gramów cukinii (waga przed odciśnięciem soku)
  • 220 gramów białego twarogu typu krajanka
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pełne łyżeczki mąki gryczanej
  • sól kamienna drobno mielona
  • pieprz czarny drobno mielony
  • olej do smażenia (rodzaj według własnego uznania)

 

Wykonanie:

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i pognieść dłonią. Odstawić na kilka minut aby puściła sok. W tym czasie do osobnego naczynia włożyć biały ser, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać sól i pieprz. Zblendować. Cukinię odcisnąć z soku i dodać do sera. Całość zblendować. Teraz dosypać mąkę i wymieszać. Smażyć małe placuszki na rozgrzanym oleju. Ostrożnie przewracać na drugą stronę.

 

SMACZNEGO