Zarówno ciasto naleśnikowe jak i farsz wykonane są wyłącznie na bazie warzyw. Jedynym dodatkiem pochodzenia zwierzęcego jest klarowane masło, które użyłam do uduszenia warzyw. Oczywiście można je zastąpić np. oliwą lub olejem, jednak użycie masła ma duży wpływ na końcowy smak warzyw i dlatego zdecydowałam się na użycie tego tłuszczu. Celowo nie podaję poniżej proporcji warzyw, gdyż tak naprawdę są to ilości zbliżone do siebie. Nie ma większego wpływu czy będzie trochę więcej selera czy pietruszki.
Naleśniki wykonałam z użyciem domowego jogurtu naturalnego oraz mąki z soczewicy. Taką gotową mąkę można kupić w sklepach sieciowych lub po prostu zmielić czerwoną soczewicę w elektrycznym młynku do kawy.
Swoje danie podałam z dodatkiem dipu czosnkowego, który dodatkowo urozmaicił i wzbogacił smakiem potrawę.
Składniki na farsz:
- pietruszka lub niewielki pasternak
- kawałek korzenia selera
- biała część pora
- kawałek brokuła
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- masło klarowane (ilość uzależniona od ilości warzyw, jednak wskazana jest niewielka ilość)
Wykonanie:
Warzywa (seler, pietruszka/pasternak) obrać umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą część pora drobno pokroić. Brokuła (część łodygi) zetrzeć na tarce podobnie jak seler i pietruszkę, natomiast część kwiatową drobno pokroić. Warzywa umieścić na patelni na roztopionym maśle klarowanym i mieszając doprowadzić do lekkiego zrumienienia, a następnie podlać niewielką ilością wody do wytworzenia się pary i przykryć. Poddusić do miękkości. Doprawić do smaku solą kamienną i drobno mielonym czarnym pieprzem. Gorący farsz umieszczać na ciepłych naleśnikach i zawijać w rulon, trójkąt lub składać jak krokiety.
Składniki na naleśniki:
- 1 jajko
- ok.90 gramów domowego jogurtu naturalnego
- 20 gramów mąki z soczewicy
- odrobina soli kamiennej
- woda (w ilości uzależnionej od gęstości jogurtu)
- 1 łyżeczka oleju (do ciasta)
- olej rzepakowy do smażenia (można zastosować inny roślinny tłuszcz)
Wykonanie:
Do małego rondelka wbić całe jajko. Dodać mąkę z soczewicy, domowy jogurt naturalny, sól, olej i dokładnie połączyć składniki. W razie potrzeby dolać wody, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję umożliwiającą rozprowadzenie go na całej patelni. Odstawić na kilka minut. Smażyć na bardzo małej ilości tłuszczu. Przewracać na drugą stronę dopiero po dobrze usmażonej jednej powierzchni naleśnika.
SMACZNEGO