Dziś postanowiłam przygotować naleśniki bez glutenu. Dla urozmaicenia do ciasta wsypałam łyżkę pokrojonego drobno świeżego koperku. Nadał on świeżości i wiosennego smaku potrawie. Ciasto przygotowałam na bazie domowego gęstego jogurtu naturalnego. Domowy jogurt jest bardzo gęsty (w garnku, w którym go przygotowuję część stała zawsze oddziela się od serwatki i bez ich łączenia ze sobą wybieram gęstą część). Do koktajli z reguły mieszam jogurt, z kolei do porannych płatków dodaję stałą część – jak kto lubi. Do wzmocnienia smaku farszu dodałam łyżeczkę nieaktywnych płatków drożdżowych, o ich właściwościach i zastosowaniu można przeczytać w tym przepisie
Z poniższej ilości składników przygotowałam 2 naleśniki – porcja dla 1 osoby (jak na zdjęciu)
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 2 pełne łyżki domowego jogurtu naturalnego
- 1 pełna łyżka mąki z soczewicy (ilość zależy od gęstości jogurtu)
- szczypta soli
- 1 łyżka drobno siekanego świeżego koperku
- odrobina oleju do smażenia
Składniki na farsz:
- 1 paczka gotowego do spożycia szpinaku
- 1 duży ząbek czosnku polskiego
- 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu domowego
- szczypta soli kamiennej
- mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1 pełna łyżeczka masła 82%
Wykonanie naleśników:
Do niewielkiego pojemnika/garnuszka wbić całe jajko, dodać jogurt domowy, mąkę z soczewicy, szczyptę soli, siekany koperek i połączyć mątewką lub mikserem składniki na jednolitą masę. Smażyć na bardzo małej ilości oleju, z dwóch stron.
Wykonanie farszu:
Na rozpuszczone masło na głębszej patelni wsypujemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zmiękną i zmniejszą swoją objętość – mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć chwilę. Dodać łyżkę domowego gęstego jogurtu lub śmietany oraz nieaktywne płatki drożdżowe. Całość doprawić solą i pieprzem mielonym. Chwilę przesmażyć. Ciepły farsz podzielić na dwie części. Położyć na naleśniki i zwinąć je w rulony. Posypać krojonym koperkiem.
SMACZNEGO