Bezglutenowe naleśniki z soczewicy z koperkiem z farszem ze szpinaku

 

Dziś postanowiłam przygotować naleśniki bez glutenu. Dla urozmaicenia do ciasta wsypałam łyżkę pokrojonego drobno świeżego koperku. Nadał on świeżości i wiosennego smaku potrawie. Ciasto przygotowałam na bazie domowego gęstego jogurtu naturalnego.  Domowy jogurt jest bardzo gęsty (w garnku, w którym go przygotowuję część stała zawsze oddziela się od serwatki i bez ich łączenia ze sobą wybieram gęstą część). Do koktajli z reguły mieszam jogurt, z kolei do porannych płatków dodaję stałą część – jak kto lubi. Do wzmocnienia smaku farszu dodałam łyżeczkę nieaktywnych płatków drożdżowych, o ich właściwościach i zastosowaniu  można przeczytać w tym przepisie 

Z poniższej ilości składników przygotowałam 2 naleśniki – porcja dla 1 osoby (jak na zdjęciu)

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko
  • 2 pełne łyżki domowego jogurtu naturalnego
  • 1 pełna łyżka mąki z soczewicy (ilość zależy od gęstości jogurtu)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka drobno siekanego świeżego koperku
  • odrobina oleju do smażenia

Składniki na farsz:

  • 1 paczka gotowego do spożycia szpinaku
  • 1 duży ząbek czosnku polskiego
  • 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu domowego
  • szczypta soli kamiennej
  • mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 pełna łyżeczka masła 82%

Wykonanie naleśników:

Do niewielkiego pojemnika/garnuszka wbić całe jajko, dodać jogurt domowy, mąkę z soczewicy, szczyptę soli, siekany koperek i połączyć mątewką lub mikserem składniki na jednolitą masę. Smażyć na bardzo małej ilości oleju, z dwóch stron.

Wykonanie farszu:

Na rozpuszczone masło na głębszej patelni wsypujemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zmiękną i zmniejszą swoją objętość – mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć chwilę. Dodać łyżkę domowego gęstego jogurtu lub śmietany oraz nieaktywne płatki drożdżowe. Całość doprawić solą i pieprzem mielonym. Chwilę przesmażyć. Ciepły farsz podzielić na dwie części. Położyć na naleśniki i zwinąć je w rulony. Posypać krojonym koperkiem.

 

SMACZNEGO