Bezglutenowe naleśniki z prażonym kwaśnym jabłkiem i cynamonem

Naleśniki wykonane są z dwóch mąk. Jedną jest mąka z ciecierzycy, natomiast drugą mąkę wykonałam poprzez zmielenie w młynku elektrycznym płatków jaglanych. Z uwagi, że nie używałam mleka jako substancji nadającej sprężystości naleśnikom, dodałam niewielką ilość zmielonych w młynku elektrycznym nasion babki płesznik.
Babka płesznik podobnie jak nasiona lnu po zalaniu wodą pokrywa się śluzem. Zawiera dużo błonnika naturalnego. Reguluje poziom cukru we krwi, gdyż spowalnia wchłanianie węglowodanów z pożywienia. Dzięki temu, że po krótkim czasie pęcznieje, dedykowana jest dla osób chcących się odchudzać. Dodatkowo osłania przewód pokarmowy.
Naleśniki smażyłam na małej patelni do naleśników. Po dolaniu wody do mąki i jajka i dokładnym połączeniu (można to zrobić mikserem lub mątewką) ciasto należy odstawić na 10 minut. Po tym czasie ciasto z pewnością zgęstnieje i należy uzupełnić wodą, aby gęstość ciasta była zbliżona do gęstości ciasta naleśników przygotowywanych z użyciem mąki pszennej. Ciasto po wylaniu na patelnię powinno dawać się rozprowadzić. Nie może być też zbyt rzadkie, gdyż będzie problem z jego przewróceniem na drugą stronę. Po usmażeniu naleśniki poddają się zwijaniu bez pękania. Są elastyczne i dzięki temu można je zarówno składać jak i rolować. Naleśniki można podawać na słodko jak i na wytrawnie (z nadzieniem z warzyw, sera, mięsa czy pasztetu). Z poniższej ilości składników przygotowałam 3 sztuki naleśników – porcja dla jednej osoby. Dla chrupkości dania dodałam prażone pestki dyni.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 łyżki mąki jaglanej (zmieliłam płatki jaglane błyskawiczne)
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 szczypty soli kamiennej
  • 1 płaska łyżka mielonych ziaren babki płesznik
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • chłodna woda

dodatkowo:

  • 1 sztuka kwaśnego niewielkiego jabłka
  • 1/5 łyżeczki cynamonu
  • puder z ksylitolu
  • prażone pestki dyni

Wykonanie:

Do małego rondelka lub innego naczynia wbić jajko, wsypać mąkę z ciecierzycy, jaglaną, sól, olej rzepakowy oraz mielone ziarna babki płesznik. Dolać chłodną wodę w ilości umożliwiającej połączenie składników. Dolać wodę do uzyskania ciasta gęstości śmietany i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać ciasto i znowu dolać wodę do uzyskania odpowiedniej jego gęstości. Na gorącej małej płaskiej patelni do smażenia naleśników nalać odrobinę oleju. Wlać ciasto na naleśniki i dokładnie rozprowadzić po całej patelni. Smażyć do momentu, aż brzegi lekko się przypieką. Delikatnie przewracać na drugą stronę i smażyć do lekkiego zrumienienia.

Prażenie jabłka:

Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do małego rondelka. Dodać cynamon oraz puder z ksylitolu (w ilości według uznania). Dodać odrobinę wody (około 1 łyżki) i mieszając doprowadzić do zagotowania. Mieszać cały czas, aż jabłko będzie się rozpadać i gotowe. Gotowym jabłuszkiem smarować naleśnik. Dodatkowo naleśniki podałam z prażonymi pestkami dyni.

SMACZNEGO

Składniki: