Bezglutenowe naleśniki z mąki z ryżu brązowego z dżemem porzeczkowym na bazie mleka kokosowego

Do przygotowania całego dania wystarczy kilka produktów: mąka z ryżu brązowego, mleko kokosowe, trochę porzeczki (użyłam mrożonej), jajko, ksylitol i odrobina oleju. Świetna propozycja na śniadanie, kolację, drugie danie lub nawet deser. Mąkę z ryżu brązowego można kupić gotową, jednak w przypadku jej braku z powodzeniem można zmielić w młynku elektrycznym. Naleśniki z tej mąki są bardzo kruche. Przygotowane do smażenia ciasto nie powinno być zbyt gęste.Po wylaniu na patelnię ciasto powinno dawać się rozprowadzić na całej patelni poprzez jej przechylanie. Ilością mleka kokosowego można wyregulować jego gęstość, aby po usmażeniu naleśniki dawały się zwijać w rulon, a nie pękać przy zwijaniu lub składaniu. Z poniższej ilości składników przygotowałam śniadanie dla jednej osoby (3 naleśniki).

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 50 gramów mąki z ryżu brązowego
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • mleko kokosowe ( ilość uzależniona jest od jego gęstości – użyłam ok.6-7 łyżek)

Składniki na dżem:

  • 2 garści porzeczki (użyłam mrożonej mieszanki czarnej i czerwonej porzeczki)
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 7 łyżek mleka kokosowego

Wykonanie naleśników:

Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. Można użyć do tego miksera lub mątewki. Wykonałam to w małym metalowym kubku. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki (smażąc z dwóch stron) na patelni skropionej niewielką ilością oleju rzepakowego.

Wykonanie dżemu:

Zamrożone owoce wsypać do niewielkiego rondelka. Wstawić na gaz. Gdy się rozpuszczą dodać ksylitol i mleko kokosowe. Ciągle mieszając doprowadzić do odparowania wilgoci, uzyskując gęsty dżem. Posmarować nim naleśniki.

SMACZNEGO