Bezglutenowe naleśniki z mąki z ciecierzycy z duszonym porem

 

Proste bezglutenowe danie obiadowe. Szybko, sprawnie i smacznie. Proporcje dla jednej osoby.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko
  • 65 gramów mąki z ciecierzycy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka lnu złotego mielonego odtłuszczonego
  • 50 ml wody chłodnej
  • odrobina oliwy z oliwek

 

Składniki na farsz:

  • 130 gramów surowego pora (części białej)
  • 10 gramów masła ekstra
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku

Wykonanie:

Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Użyłam tzw. mątewki (drewnianej gwiazdki) do uzyskania jednolitej konsystencji o gęstości rzadszej śmietany. Odstawić na 10 minut.
Na małej patelni rozprowadzić bardzo małą ilość oliwy z oliwek (najlepiej pędzelkiem). Smażyć małe naleśniki, rumieniąc lekko z dwóch stron.
Wykonać farsz. Por drobno pokroić i wrzucić do rondelka na roztopiony tłuszcz. Mieszając podsmażyć. Gdy zacznie lekko się rumienić (lekko) dolać niewielką ilość wody i udusić do miękkości.
Na naleśniki nałożyć farsz, zawijać w rulon. Najlepsze są na ciepło.

SMACZNEGO