Proste bezglutenowe danie obiadowe. Szybko, sprawnie i smacznie. Proporcje dla jednej osoby.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 65 gramów mąki z ciecierzycy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka lnu złotego mielonego odtłuszczonego
- 50 ml wody chłodnej
- odrobina oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
- 130 gramów surowego pora (części białej)
- 10 gramów masła ekstra
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól do smaku
- pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Użyłam tzw. mątewki (drewnianej gwiazdki) do uzyskania jednolitej konsystencji o gęstości rzadszej śmietany. Odstawić na 10 minut.
Na małej patelni rozprowadzić bardzo małą ilość oliwy z oliwek (najlepiej pędzelkiem). Smażyć małe naleśniki, rumieniąc lekko z dwóch stron.
Wykonać farsz. Por drobno pokroić i wrzucić do rondelka na roztopiony tłuszcz. Mieszając podsmażyć. Gdy zacznie lekko się rumienić (lekko) dolać niewielką ilość wody i udusić do miękkości.
Na naleśniki nałożyć farsz, zawijać w rulon. Najlepsze są na ciepło.
SMACZNEGO