Bezglutenowe naleśniki z 3 mąk z porem i szparagami

Tym razem naleśniki wykonałam na 3 mąkach bezglutenowych. Użyłam je w równych proporcjach. Zamiast mleka użyłam domowego jogurtu naturalnego – przepis na jogurt znajduje się tu. Jako farsz użyłam tartych na tarce o grubych oczkach szparagach oraz tartego pora – biała część. Wyszły bardzo smaczne. Smakują podane z odrobiną jogurtu naturalnego lub łyżką śmietany.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 30 gramów mąki z ryżu brązowego
  • 30 gramów mąki z ciecierzycy
  • 30 gramów mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 3 pełne łyżki domowego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • odrobina wody (do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta, które po przelaniu na patelnię umożliwia rozprowadzenie się po całej powierzchni, jednocześnie uzyskując cienki naleśnik)
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • niewielka ilość oleju do smażenia

Wykonanie naleśników:

Do rondelka wsypać 3 mąki, wbić jajko, dodać jogurt, wsypać sól i wlać łyżeczkę oleju. Połączyć składniki mątewką lub mikserem. Dolać odrobinę wody (ilość zależy od wielkości jajka oraz od gęstości jogurtu, ja dodałam ok 3 łyżek wody). Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie smażyć na leśniki z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju (bardzo mała ilość). Ciepłe naleśniki zawijać posmarowane warzywnym farszem.

Składniki na farsz:

  • 2-3 garście startych na tarce o grubych oczkach zielonych szparagów
  • 1-2 garście startego na tarce o grubych oczkach białej części pora
  • masło 82% – 2-3 łyżeczki
  • sól kamienna
  • pieprz czarny drobno mielony

Wykonanie farszu:

Warzywa zetrzeć i udusić na patelni na roztopionym maśle. Najpierw lekko podsmażyć, a gdy będą się lekko rumienić podlać bardzo małą ilością wody (aby wytworzyć parę) i poddusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepły farsz nakładać na ciepłe naleśniki. Zawijać i podawać.

SMACZNEGO