Tym razem naleśniki wykonałam na 3 mąkach bezglutenowych. Użyłam je w równych proporcjach. Zamiast mleka użyłam domowego jogurtu naturalnego – przepis na jogurt znajduje się tu. Jako farsz użyłam tartych na tarce o grubych oczkach szparagach oraz tartego pora – biała część. Wyszły bardzo smaczne. Smakują podane z odrobiną jogurtu naturalnego lub łyżką śmietany.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 30 gramów mąki z ryżu brązowego
- 30 gramów mąki z ciecierzycy
- 30 gramów mąki jaglanej
- 1 jajko
- 3 pełne łyżki domowego jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- odrobina wody (do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta, które po przelaniu na patelnię umożliwia rozprowadzenie się po całej powierzchni, jednocześnie uzyskując cienki naleśnik)
- łyżeczka oleju rzepakowego
- niewielka ilość oleju do smażenia
Wykonanie naleśników:
Do rondelka wsypać 3 mąki, wbić jajko, dodać jogurt, wsypać sól i wlać łyżeczkę oleju. Połączyć składniki mątewką lub mikserem. Dolać odrobinę wody (ilość zależy od wielkości jajka oraz od gęstości jogurtu, ja dodałam ok 3 łyżek wody). Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie smażyć na leśniki z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju (bardzo mała ilość). Ciepłe naleśniki zawijać posmarowane warzywnym farszem.
Składniki na farsz:
- 2-3 garście startych na tarce o grubych oczkach zielonych szparagów
- 1-2 garście startego na tarce o grubych oczkach białej części pora
- masło 82% – 2-3 łyżeczki
- sól kamienna
- pieprz czarny drobno mielony
Wykonanie farszu:
Warzywa zetrzeć i udusić na patelni na roztopionym maśle. Najpierw lekko podsmażyć, a gdy będą się lekko rumienić podlać bardzo małą ilością wody (aby wytworzyć parę) i poddusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepły farsz nakładać na ciepłe naleśniki. Zawijać i podawać.
SMACZNEGO