Bezglutenowe kruche ciasto gryczane z czerwoną porzeczką i rabarbarem

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 2

Bardzo kruche i smaczne ciasto na mące gryczanej. Porzeczka i rabarbar dobrze ze sobą smakują i nadają ciastu lekko orzeźwiający smak. Posypałam ciasto pudrem z ksylitolu ale również byłoby wyśmienite z polewą czekoladową. Chciałam zachować jednak dużą jego kruchość i zdecydowałam się na puder. Z podanej ilości wykonałam małe ciasto o wymiarach 17cm x 25cm. Ciasto jest mało słodkie jednak dla osób preferujących bardziej słodkie ciasta proponuję dodać więcej ksylitolu np. do piany z białek, lub posypać większą ilością pudru z ksylitolu na wierzch ciasta.


Składniki na spód i kruszonkę:

150 gramów mąki gryczanej
100 gramów świeżego twardego masła
50 gramów ksylitolu w pudrze
2 żółtka (białka odłożyć na pianę)
4 krople aromatu do ciast o zapachu waniliowym
szczypta soli

Składniki na owocowy wsad:
20 dag czerwonych porzeczek
2 łodygi rabarbaru
1 łyżka ksylitolu

Składniki na pianę:
2 białka (odłożone podczas przygotowywania ciasta)
1 łyżka ksylitolu (można dać 2, wtedy będzie bardziej słodkie)

Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski a następnie wkrawamy zimne masło. Dosypujemy szczyptę soli (niewielką, bo proporcje są niewielkie). Wbijamy 2 żółtka i wsypujemy puder z ksylitolu. Dodajemy kilka kropli aromatu do ciast. Wszystko mieszamy łyżką i siekamy nożem. Gdy będzie już masło rozdrobnione wyrabiamy krótko ciasto ręką – tylko do połączenia składników. Dzielimy ciasto na pół, wkładamy do osobnych woreczków foliowych i wkładamy do zamrażarki. Moje ciasto trzymałam ok. 1 h.

Rozgrzewamy piekarnik do 160-170 stopni. W międzyczasie przygotowujemy owoce. Czerwone porzeczki obieramy z szypułek, rabarbar obieramy i drobno kroimy. Owoce mieszamy z łyżka ksylitolu.
Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy jedną część ciasta z zamrażarki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Rozsypujemy na blaszkę i palcami ugniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Pieczemy ok 10 min. Proszę sprawdzać ciasto podczas pieczenia, gdyż każdy piekarnik inaczej piecze. Po lekkim upieczeniu spodu ciasta, wyjmujemy je i odkładamy do wystudzenia (ważne).

Ubijamy białka z ksylitolem na sztywną pianę (aby nie spływała).

Na ostudzony spód ciasta wysypujemy owoce a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę na owoce.

Wyjmujemy drugą część zamrożonego ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wysypujemy równomiernie po całym cieście. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok 160-170 stopni i pieczemy ok 40-45 minut (do uzyskania suchego patyczka). Po przestudzeniu posypujemy pudrem z ksylitolu.

SMACZNEGO