Bezglutenowe krokiety z soczewicy z kapustą kiszoną

Krokiety, które dzisiaj wykonałam składają się w 100% ze składników roślinnych. Nie zawierają glutenu ani nabiału. Jest to bardzo smaczna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezmięsnej. Do uzyskania chrupiącej skórki użyłam częściowo zmielonych w młynku elektrycznym bezglutenowych płatków owsianych, dostęnych w sprzedaży internetowej. Można również wykonać panierkę z innych bezglutenowych składników np. mielonego ziarna słonecznika. Z podanej ilości składników usmażyłam 6 sztuk naleśników. Ilość przygotowanego farszu jest uzależniona od ilości nakładanej jego ilości na naleśniki.

Składniki na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 180 gramów mleka kokosowego
  • 40 gramów mąki z soczewicy
  • odrobina soli kamiennej
  • woda (w ilości uzależnionej od gęstości mleka kokosowego)
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego (do ciasta)
  • olej rzepakowy do smażenia (można zastosować inny roślinny tłuszcz)

Wykonanie naleśników:

Do małego rondelka wbić całe jajka. Dodać mąkę z soczewicy, mleko kokosowe, sól, olej i dokładnie połączyć składniki. W razie potrzeby dolać wody, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję umożliwiającą rozprowadzenie go na całej patelni. Odstawić na kilka minut. Smażyć na bardzo małej ilości tłuszczu. Przewracać na drugą stronę dopiero po dobrze usmażonej jednej powierzchni naleśnika.

Składniki na farsz:

  • 500 gramów kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • sól kamienna
  • czarny mielony pieprz

Wykonanie farszu:

Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić, a następnie wycisnąć. Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Usmażyć ją do zarumienienia. Dodać do farszu wraz z tłuszczem z patelni. Dodać sól i pieprz do smaku. Farsz powinien być dość pieprzny.

Wykonanie krokietów:

Składniki:

  • sól kamienna
  • czarny mielony pieprz
  • 1 jajko (do moczenia krokietów przed smażeniem)
  • Olej rzepakowy do smażenia krokietów
  • Częściowo zmielone bezglutenowe płatki owsiane (panierka)

Na usmażone naleśniki ułożyć farsz i zawinąć krokiety. Moczyć w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli i niewielką ilością mielonego czarnego pieprzu. Obtoczyć w mielonych bezglutenowych płatkach owsianych. Smażyć na gorącym tłuszczu z dwóch stron, do uzyskania chrupiącej skórki.

SMACZNEGO