Bezglutenowe krokiety z ciecierzycy ze szpinakiem

 

Dziś miałam ochotę na krokiety. Pomyślałam, że mam mąkę z ciecierzycy (besan) więc skuszę się na wersję bezglutenową. Wiele osób w diecie unika glutenu i szczególnie do nich skierowana jest ta propozycja. Krokiety z mąki z ciecierzycy przygotowałam z użyciem rzadkiego mleka kokosowego o konsystencji zwykłego mleka. Naleśniki z ciecierzycy są delikatne i dość kruche dlatego należy smażyć je jak najcieńsze, aby nie pękały podczas składania. Jako panierki użyłam pokruszone orzechy włoskie jednak można użyć również ziaren słonecznika lub np. rozdrobnione płatki owsiane. Do ciasta na naleśniki dodałam nieaktywne płatki drożdżowe. Właściwości, zastosowanie oraz informacje czy można je używać w czasie antybiotykoterapii znajdziecie w treści tego przepisu – tutaj. Nieaktywne płatki drożdżowe podbijają smak i są źródłem głównie witamin z grupy B. Można je pominąć dodając do ciasta o dwie łyżeczki mąki z ciecierzycy więcej.

Składniki na naleśniki:

  • 100 gramów mąki z ciecierzycy (besan)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • około 150 ml mleka kokosowego o konsystencji mleka krowiego
  • 2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka płynnego oleju (użyłam słonecznikowego)

Składniki na farsz:

  • 400 gramów szpinaku baby (1 opakowanie)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • 1 pełna łyżeczka masła

Składniki do panierowania krokietów:

  • 1 małe jajko
  • sól kamienna
  • garść drobno pokruszonych orzechów włoskich/słonecznika/płatków owsianych

dodatkowo:

  • olej do smażenia

 

Wykonanie naleśników:

Do wyższego naczynia wbić jajko, wsypać mąkę, nieaktywne płatki drożdżowe, szczyptę soli kamiennej, wlać mleko i olej. Całość zmiksować i odstawić na 10 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju. Ważne, aby były cienkie co umożliwi ich składanie bez pękania.

Wykonanie farszu:

Na patelni rozpuścić masło i dodać szpinak. Mieszać i gdy liście zmiękną dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Wykonanie krokietów:

Na naleśniki nałożyć farsz. Ostrożnie złożyć. Obtoczyć w roztrzepanym jajku wymieszanym z odrobiną soli kamiennej, a następnie obtoczyć w rozdrobnionych orzechach/ziarnach słonecznika lub płatkach owsianych. Smażyć z dwóch stron.

SMACZNEGO