Bezglutenowe kotleciki z kalafiora i cukinii

 

Kalafior i cukinia okazuje się smacznym duetem. Kotlety smakują zarówno bez dodatków jak i z różnymi sosami np. dipem czosnkowym lub domowym keczupem z cukinii. Do uzyskania głębszego, bardziej zdecydowanego smaku dodałam niewielką ilość nieaktywnych płatków drożdżowych, a o ich właściwościach można przeczytać w tym przepisie.

PORADA: ilość dodawanych przypraw najlepiej ocenić poprzez spróbowanie po usmażeniu jednego, pierwszego kotleta i zdecydować wtedy o ich smaku, aby odpowiadał naszemu gustowi.

Składniki:

  • 2 pełne garści startego surowego kalafiora
  • 2 pełne garści startej cukinii
  • sól kamienna drobno zmielona
  • 1 niewielka cebula
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżka mielonego złotego lnu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • pieprz mielony
  • mąka gryczana (do obtaczania kotletów)
  • olej do smażenia (rodzaj według uznania)
  • 1 pełna łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut. W tym czasie zetrzeć surowego kalafiora i cebulę na tarce o grubych oczkach. Połączyć składniki z odciśniętą cukinią. Dodać pozostałe składniki: paprykę mieloną, sól, pieprz, kmin rzymski, jajko oraz nieaktywne płatki drożdżowe. Pomieszać składniki do połączenia. Formować małe kotlety (wielkość z jednej łyżki do zupy) obtaczając w mące gryczanej. Ciasto klei się do rąk dlatego łyżką nabieram surowe ciasto i bezpośrednio wkładam do mąki gryczanej. Teraz obtaczam  w niej używając nadal łyżki, na samym końcu dopiero biorę w dłonie i spłaszczam. Smażyć na gorącym oleju z dwóch stron małe kotlety.

 

SMACZNEGO