Kalafior i cukinia okazuje się smacznym duetem. Kotlety smakują zarówno bez dodatków jak i z różnymi sosami np. dipem czosnkowym lub domowym keczupem z cukinii. Do uzyskania głębszego, bardziej zdecydowanego smaku dodałam niewielką ilość nieaktywnych płatków drożdżowych, a o ich właściwościach można przeczytać w tym przepisie.
PORADA: ilość dodawanych przypraw najlepiej ocenić poprzez spróbowanie po usmażeniu jednego, pierwszego kotleta i zdecydować wtedy o ich smaku, aby odpowiadał naszemu gustowi.
Składniki:
- 2 pełne garści startego surowego kalafiora
- 2 pełne garści startej cukinii
- sól kamienna drobno zmielona
- 1 niewielka cebula
- 1 jajko
- 1 pełna łyżka mielonego złotego lnu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- pieprz mielony
- mąka gryczana (do obtaczania kotletów)
- olej do smażenia (rodzaj według uznania)
- 1 pełna łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut. W tym czasie zetrzeć surowego kalafiora i cebulę na tarce o grubych oczkach. Połączyć składniki z odciśniętą cukinią. Dodać pozostałe składniki: paprykę mieloną, sól, pieprz, kmin rzymski, jajko oraz nieaktywne płatki drożdżowe. Pomieszać składniki do połączenia. Formować małe kotlety (wielkość z jednej łyżki do zupy) obtaczając w mące gryczanej. Ciasto klei się do rąk dlatego łyżką nabieram surowe ciasto i bezpośrednio wkładam do mąki gryczanej. Teraz obtaczam w niej używając nadal łyżki, na samym końcu dopiero biorę w dłonie i spłaszczam. Smażyć na gorącym oleju z dwóch stron małe kotlety.
SMACZNEGO