Bardzo szybkie w przygotowaniu bezglutenowe ciasto z rabarbarem. Puszyste i miękkie.
Składniki:
150 gram mąki z brązowego ryżu
1 łyżka mąki jaglanej
150 gram jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
1/4 szklanka oleju (użyłam rzepakowego)
75 gram ksylitolu
szczypta soli
300 gram rabarbaru (waga po obraniu)
aromat do ciast – waniliowy
puder z ksylitolu do posypania ciasta
Wykonanie:
Jajko ubić mikserem z ksylitolem do białości. Dodać pozostałe składniki : mąki, sodę, jogurt, olej, kilka kropli aromatu, szczyptę soli. Połączyć składniki mikserem. Dodać rabarbar i wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę (użyłam blaszki o wymiarach 25x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze około 175 stopni przez 30-35 minut. Sprawdzić po 30 minutach. Po upieczeniu posypać ksylitolem w proszku.
SMACZNEGO