Bezglutenowe faworki

Niedługo tłusty czwartek i postanowiłam przygotować coś słodkiego dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Faworki przygotowałam na bazie 3 mąk z dodatkiem mielonego złotego lnu (jako spoiwo wiążące ciasto), który zastąpił gluten. Aby faworki były smaczne i apetyczne, ciasto rozwałkowałam bardzo cienko. Pocięłam je na długie ok.2,5-3cm paski. Pokroiłam po skosie na ok.6 cm kawałki. Z uwagi, że ciasto nie posiada glutenu nie jest tak plastyczne i trudniej jest je przepleść przez nacięty otwór. Należy to robić delikatnie i z wyczuciem. Faworki po usmażeniu są bardzo kruche i smaczne. Z poniższych ilości wykonałam niewielką porcję małych faworków.

Składniki:

  • 30 gramów mąki z ryżu brązowego
  • 30 gramów mąki z soczewicy
  • 30 gramów mąki gryczanej
  • 10 gramów mielonego złotego lnu
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki domowej śmietany (lub domowego jogurtu)
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • puder z ksylitolu do posypania po usmażeniu
  • olej rzepakowy

 

Wykonanie:

Mąki dokładnie wymieszać. Dodać żółtko, śmietanę, sól, ocet i dokładnie wszystko połączyć. Zrobiłam to dłonią. Mała porcję ciasta położyć na stolnicę podsypaną mąką gryczaną i rozwałkować. Pokroić na cienkie paski, a następnie na paski o długości ok 6cm. Ponacinać przez środek. Przepleść ciasto (ostrożnie, gdyż pęka). Postępować tak z kolejnymi porcjami ciasta. Wrzucać na gorący tłuszcz. Użyłam bardzo małego rondelka (aby nie używać dużej ilości oleju). Smażyć z dwóch stron. Po usmażeniu przełożyć na kawałek ręcznika papierowego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać ksylitolem w pudrze.

SMACZNEGO