Bezglutenowe Capuns po polsku

Zainspirowałam się kuchnią szwajcarską i postanowiłam przygotować danie nawiązujące do tego kraju. Przepis zmodyfikowałam zastępując mąkę pszenną zmielonymi ziarnami palonej kaszy gryczanej. Przepisów na capuns jest wiele, ja jednak przygotowałam wersję bezglutenową z użyciem kaszy gryczanej. Capuns przygotowuje się z użyciem liści botwiny. I choć potrzeba trochę cierpliwości przy ich zawijaniu jednak ich smak rekompensuje włożony wysiłek. Z poniższych ilości przygotowałam 10 sztuk gołąbków szwajcarskich.

Składniki:
10 ładnych dość dużych całych liści botwiny
3 łyżki palonej kaszy gryczanej
1 mała biała cebula
3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1 jajko
1 łyżka domowej jarzynki lub trochę startych na grubych oczkach warzyw
2 liście laurowe
szczypiorek
3 łyżki niskoprocentowej śmietany lub jogurtu greckiego
sól
czarny pieprz mielony
olej do smażenia

Wykonanie:
Kaszę gryczaną krótko zmielić w młynku. Wsypać do miski, wbić całe jajko. Pokroić drobno plastry szynki szwarcwaldzkiej. Zeszklić na oleju pokrojoną w kostkę białą cebulę a następnie lekko ją przyrumienić. Aby się na paliła podczas smażenia lekko podlać niewielką ilością wody. Dodać do pozostałych składników. Całość posolić i dodać niewielką ilość czarnego mielonego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.
Umyte liście botwiny (bez łodyżek) zblanszować we wrzątku (ok. 1 min). Odsączyć na ręczniku papierowym. Odstawić do wystudzenia.
Delikatnie rozwijać liście botwiny i kolejno na każdy liść nakładać łyżeczkę farszu i zawijać jak tradycyjne gołąbki. Obsmażyć je na niewielkiej ilości oleju z każdej strony. Następnie umieścić w niewielkim rondlu aby były w miarę szczelnie ułożone. Zalać ok. 250 ml wody (aby gołąbki zostały przykryte wodą). Dodać liście laurowe i 1 łyżkę domowej jarzynki lub odrobinę startych warzyw. Dusić na niewielkim ogniu przez około 20-25 min.
Przygotowanie sosu:
Do 3 łyżek śmietany lub jogurtu greckiego dolewać stopniowo bulion z gołąbków (ok. 100ml), cały czas mieszając. Dodać pokrojony szczypiorek (ok. 2-3 łyżki) oraz dodatkowo ok. 200 ml bulionu. Wszystko zagotować a następnie zblendować do uzyskania jednolitego sosu. Doprawić solą i czarnym mielonym pieprzem.

Do płaskiego niewielkiego żaroodpornego naczynia włożyć gołąbki i zalać sosem.
Wstawić do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (termoobieg) i zapiekać przez 1o minut a następnie zwiększyć temperaturę do 125 stopni i piec jeszcze ok. 10 minut.

Po upieczeniu gołąbki polać sosem i posypać świeżo krojonym szczypiorkiem.

SMACZNEGO