Bezglutenowe babeczki migdałowe

Do przygotowania babeczek po raz pierwszy użyłam mąki z ciecierzycy (besan). Wybór był strzałem w dziesiątkę. Mąka spisała się na szóstkę. Babeczki wyszły puszyste i bez żadnego posmaku. Z pewnością zacznę jej używać częściej do przygotowania innych potraw i wypieków.

Składniki na ciasto
2 jajka
2 pełne łyżki ksylitolu
0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 pełne łyżki mąki z ciecierzycy (besan)
1 pełna łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
kilka kropli aromatu migdałowego do ciast
bardzo mała szczypta soli

Składniki na polewę
2 rzędy czekolady gorzkiej bez cukru (można użyć mlecznej jak ktoś lubi, jednak mleczna zawiera mleko w proszku)
1 pełna łyżeczka ksylitolu
5 łyżeczek wody
2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
2-3 łyżki prażonych płatków migdałów


Wykonanie ciasta

Olej kokosowy rozpuścić w małym rondelku. Jajka wybić do głębszej miski lub innego naczynia, wsypać ksylitol i miksować do uzyskania gęstej, dobrze napowietrzonej konsystencji. Do masy dosypać mąkę, proszek do pieczenia i kilka kropli aromatu. Lekko posolić (odrobina).Lekko wymieszać. Dolać rozpuszczony olej kokosowy i krótko zmiksować. Wlać do foremek (do połowy foremki). Z podanej ilości otrzymałam 9 małych babeczek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piec około 11 do 12 minut. Piekłam z użyciem funkcji termoobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia, gdyż każdy piekarnik trochę inaczej piecze.

Wykonanie polewy
W rondelku po rozpuszczonym oleju kokosowym użytym do przygotowania ciasta przygotowujemy polewę. Wrzucamy łyżeczkę oleju, czekoladę połamaną w kostki, wlewamy wodę i wsypujemy ksylitol. Całość zagotowujemy na średnim ogniu ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Gorącą polewą dekorujemy babeczki, a następnie posypujemy je prażonymi płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO