Bardzo puszysta, mocno czekoladowa babka. Z powodzeniem można ją podać w czasie świąt na stół. Z uwagi, że składnikiem babki jest w sporej części cukinia, która po upieczeniu ma charakterystyczny smak, dodałam większą ilość aromatu rumowego, który w dobry sposób zamaskował ten posmak. Dzięki zastosowaniu mąki jaglanej, babkę mogą zjeść wszyscy, również osoby będące na diecie bezglutenowej. Babkę upiekłam w małej foremce do pieczenia keksu.
Składniki na babkę:
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 spore jajka
- 3/4 szklanki mąki jaglanej
- 1 cukinia ok.200-220 gramów
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat do ciast o zapachu rumowym
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 łyżeczki kakao
- 2 pełne łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżeczka masła
- odrobina wody
Wykonanie ciasta:
Cukinię zetrzeć na tarce (tarka z dziurkami) i położyć na sitko o gęstych oczkach do obcieknięcia. Jajka ubić mikserem do białości razem z ksylitolem. Dodać mąkę, olej, aromat, kakao, proszek, sodę i lekko odciśniętą cukinię. Dokładnie połączyć składniki mikserem. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku ok.180 stopni przez ok.40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę do przestudzenia. Polać polewą.
Wykonanie polewy:
Składniki włożyć do małego metalowego kubeczka, rozpuścić i zagotować. Polać ciasto.
SMACZNEGO