Do jego przygotowania użyłam zwykłego białego twarogu kupionego na wagę oraz świeżych liści bazylii. Bazylia posiada właściwości oczyszczania nerek, a także stymuluje układ odpornościowy. Korzystnie wpływa na układ trawienny. Nadaje potrawom zdecydowany smak i aromat. Wykonanie tego twarożku jest banalnie proste. Wystarczy trochę jogurtu naturalnego lub śmietany, odrobinę soli kamiennej i blender. Nadaje się do kanapek na śniadanie lub kolację. Można również posmarować nim naleśniki. Swój twarożek przygotowałam bezpośredni w małym słoiku, który zabrałam ze sobą do pracy na drugie śniadanie.
Składniki:
- 10 dag białego twarogu
- ok. 2 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany (ilość uzależniona od konsystencji twarogu)
- garść świeżych liści bazylii
- sól kamienna do smaku
- opcjonalnie odrobinę czarnego pieprzu mielonego
Wykonanie:
Twaróg umieścić w pojemniku. Dodać jogurt lub śmietanę. Wsypać liście i wszystko dokładnie zblendować. Doprawić solą kamienną i ewentualnie pieprzem mielonym. Podawać po schłodzeniu w lodówce.
SMACZNEGO