Bazyliowy twarożek

wpis w: Kulinaria, Sosy, dipy, dodatki | 0

Do jego przygotowania użyłam zwykłego białego twarogu kupionego na wagę oraz świeżych liści bazylii. Bazylia posiada właściwości oczyszczania nerek, a także stymuluje układ odpornościowy. Korzystnie wpływa na układ trawienny. Nadaje potrawom zdecydowany smak i aromat. Wykonanie tego twarożku jest banalnie proste. Wystarczy trochę jogurtu naturalnego lub śmietany, odrobinę soli kamiennej i blender. Nadaje się do kanapek na śniadanie lub kolację. Można również posmarować nim naleśniki. Swój twarożek przygotowałam bezpośredni w małym słoiku, który zabrałam ze sobą do pracy na drugie śniadanie.

Składniki:

  • 10 dag białego twarogu
  • ok. 2 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany (ilość uzależniona od konsystencji twarogu)
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól kamienna do smaku
  • opcjonalnie odrobinę czarnego pieprzu mielonego

Wykonanie:

Twaróg umieścić w pojemniku. Dodać jogurt lub śmietanę. Wsypać liście i wszystko dokładnie zblendować. Doprawić solą kamienną i ewentualnie pieprzem mielonym. Podawać po schłodzeniu w lodówce.

SMACZNEGO