Zupa przygotowana na zakwasie z buraków. Kwaskowa zupa z warzywami i dodatkami. Można ją podawać zarówno zabieloną jak i czystą. Ziemniaki, które dodałam do zupy przygotowałam oddzielnie tzn. ugotowałam, ostudziłam i dopiero zimne wkroiłam do zupy (dzięki temu zabiegowi zawarta skrobia w ziemniakach przekształaca się w tzw. skrobię oporną, która nie ma wpływu na przerost candidy w naszym organizmie). Zupę ugotowałam w 4 litrowym garnku.
Składniki:
-
-
- porcja mięsa z kością (użyłam żeberka)
- 1 por
- 1 marchewka
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula biała
- fasola czerwona z puszki (dobrze wypłukana)
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- ok. 2 ząbków czosnku
- 3-4 ziemniaki
- 1 łyżka otartego majeranku
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- zakwas z buraków ok. 400 ml
- ksylitol do smaku
- śmietana niskoprocentowa lub dobrej jakości jogurt naturalny bez dodatków
- odrobina octu jabłkowego (opcjonalnie, dzięki niemu zupa będzie miała piękny czerwony kolor)
-
Wykonanie:
Porcję mięsa umyć i zalać w garnku wodą. Dodać por, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na bardzo małym ogniu. W między czasie odszumować jeżeli będzie taka konieczność. Po ugotowaniu bulionu wyjąć mięso i por. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszki, seler. Ugotować do ich miękkości. Białą cebulę obrać, przekroić na 4 kawałki i na suchej patelni przysmażyć, przypieć aż brzegi będą czarne. Nada ona aromat całej zupie. Dodać ją do zupy. Wlać zakwas z buraków. Fasolkę z puszki dokładnie przepłukać pod bierzącą wodą. Wsypać do zupy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty w dłoniach majeranek. Dodać ziemniaki, które uprzednio zostały ugotowane osobno w mundurkach, obrane, pokrojone i ostudzone. Dodać do zupy rozdrobnione mięso. Według własnego smaku doprawić solą i pieprzem. Jeżeli lubimy bardziej zdecydowany smak można dodać łyżeczkę octu jabłkowego i zbalansować smak ksylitolem. Ocet zachowa piękną barwę zupy, jednak trzeba to zrobić ostrożnie, gdyż sam zakwas jest kwaśny. Podawać można z łyżeczką niskoprocentowej śmietany czy jogurtu naturalnego.
SMACZNEGO