Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria, Zupy | 0

Zupa przygotowana na zakwasie z buraków. Kwaskowa zupa z warzywami i dodatkami. Można ją podawać zarówno zabieloną jak i czystą. Ziemniaki, które dodałam do zupy przygotowałam oddzielnie tzn. ugotowałam, ostudziłam i dopiero zimne wkroiłam do zupy (dzięki temu zabiegowi zawarta skrobia w ziemniakach przekształaca się w tzw. skrobię oporną, która nie ma wpływu na przerost candidy w naszym organizmie). Zupę ugotowałam w 4 litrowym garnku.

Składniki:

      • porcja mięsa z kością (użyłam żeberka)
      • 1 por
      • 1 marchewka
      • 2 pietruszki
      • kawałek selera
      • 1 cebula biała
      • fasola czerwona z puszki (dobrze wypłukana)
      • 2-3 liście laurowe
      • kilka ziaren ziela angielskiego
      • ok. 2 ząbków czosnku
      • 3-4 ziemniaki
      • 1 łyżka otartego majeranku
      • sól kamienna
      • pieprz czarny mielony
      • zakwas z buraków ok. 400 ml
      • ksylitol do smaku
      • śmietana niskoprocentowa lub dobrej jakości jogurt naturalny bez dodatków
      • odrobina octu jabłkowego (opcjonalnie, dzięki niemu zupa będzie miała piękny czerwony kolor)

     

 

Wykonanie:

 

Porcję mięsa umyć i zalać w garnku wodą. Dodać por, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na bardzo małym ogniu. W między czasie odszumować jeżeli będzie taka konieczność. Po ugotowaniu bulionu wyjąć mięso i por. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszki, seler. Ugotować do ich miękkości. Białą cebulę obrać, przekroić na 4 kawałki i na suchej patelni przysmażyć, przypieć aż brzegi będą czarne. Nada ona aromat całej zupie. Dodać ją do zupy. Wlać zakwas z buraków. Fasolkę z puszki dokładnie przepłukać pod bierzącą wodą. Wsypać do zupy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty w dłoniach majeranek. Dodać ziemniaki, które uprzednio zostały ugotowane osobno w mundurkach, obrane, pokrojone i ostudzone. Dodać do zupy rozdrobnione mięso. Według własnego smaku doprawić solą i pieprzem. Jeżeli lubimy bardziej zdecydowany smak można dodać łyżeczkę octu jabłkowego i zbalansować smak ksylitolem. Ocet zachowa piękną barwę zupy, jednak trzeba to zrobić ostrożnie, gdyż sam zakwas jest kwaśny. Podawać można z łyżeczką niskoprocentowej śmietany czy jogurtu naturalnego.

SMACZNEGO