Babka ciecierzycowo-orkiszowa

wpis w: Inne, Kulinaria | 0

Mocno kakaowa babka. Z uwagi, że mąka ciecierzycowa ma po upieczeniu lekki specyficzny smak, postanowiłam postawić na dodadek większej ilości kakao i kilku kropel aromatu do ciast. Babkę polałam rozpuszczoną czekoladą bez cukru, którą przygotowałam poprzez rozpuszczenie kilku kostek czekolady z łyżeczką masła i łyżeczką wody różanej, która nadała głębszy smak polewie. Wodę różaną można pominąć, zastępując ją zwykłą wodą. Babkę upiekłam w foremce do pieczenia keksu tzw. keksówce.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka orkiszowa i mąką z ciecierzycy razem 1/2 szklanki (po około pełnej dużej łyżce każdej mąki)
  • szczypta soli
  • aromat do ciast-ilość według uznania (użyłam waniliowego)
  • 1 pełna łyżka kakao

Wykonanie:

Całe jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę. Masa powinna być gęsta. Rozpuścić masło w rondelku. Do jajek dodać mąkę (orkiszową i z ciecierzycy), proszek do pieczenia, odrobinę soli, aromat do ciast oraz wlać rozpuszczone masło (ale nie za gorące). Wszystko wymieszać krótko mikserem. Wlać część jasnego ciasta do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Wlać do foremki. Piec w temperaturze ok. 170stopni przez 35-40minut , do tzw. suchego patyczka. Babkę po upieczeniu można polać polewą czekoladową z rozpuszczonej czekolady lub z przepisu, który jest tutaj.

SMACZNEGO